Piksi na žestokom udaru! "Želi da nastavi da uništava srpski fudbal..."
Dragan Stojković Piksi na utakmici Srbije i Engleske, Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

KRITIKE ZA SELEKTORA!

Piksi na žestokom udaru! "Želi da nastavi da uništava srpski fudbal..."

"Orlovi" su bili jedni od najgorih timova na Evropskom prvenstvu sa poslednjim mestom u C grupi, dva osvojena boda i jednim datim golom

Objavljeno:

Dragan Stojković Piksi neće biti tema Sednice IO FSS i za sada će ostati selektor fudbalske reprezentacija Srbije posle fijaska na EURO-u.

"Orlovi" su bili jedni od najgorih timova na Evropskom prvenstvu sa poslednjim mestom u C grupi, dva osvojena boda i jednim datim golom.

Dragan Stojković Piksi na utakmici Slovenije i Srbije
Dragan Stojković Piksi na utakmici Slovenije i Srbijefoto: EPA/MOHAMED MESSARA

S druge strane, Slovačka, Slovenija i Gruzija, koje igrački nisu ništa kvalitetnije i imaju dvostruko jeftiniji tim, prošle su u osminu finala i dostojno se borile.

Detalj sa utakmice Portugala i Slovenije
Detalj sa utakmice Portugala i Slovenijefoto: EPA/MOHAMED MESSARA

- Evo da vam otkrijem jedan detalj kako rade i razmišljaju ozbiljni selektori. Recimo Kek ili Sanjol, koji nije iskusan, ali je dugo bio u Bajernu, pa u reprezentaciji Francuske i kupio je znanje od najboljih stručnjaka. Dan ili dva pred utakmicu, selektor pozove ključne igrače na razgovor, njih četvoricu ili petoricu i pita ih kako oni vide taj meč. Naravno da na kraju on donosi odluke, ali želi da čuje kako razmišljaju, ukaže im poverenje i da im na značaju. Onda ti igrači, kao što je bio slučaj u Gruziji, Sloveniji i Slovačkoj, pruže najviše, a mlađi gledajući u njih slede taj primer - objasnio je Stojić za Informer.

Vili Sanjol
Vili Sanjolfoto: EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF

Nastavio je u istom tonu.

- Naša reprezentacija, u globalu, izgledala je kao da iz igrača pojedinačno nije izvučen maksimum. Utisak mi je da je kod svakog ostalo rezervi. Dobar sistem podrazumeva uklopiti tim, ali tako da svako pruži najbolje što može. Sve je do sistema i organizacije kako na terenu, tako i van terena. To se jako reflektuje jedno na drugo. Nikako nije smelo da se desi da kapiten u poslednjem trenutku sazna da ne igra utakmicu. Selektor je trebalo da mu kaže dva dana ranije, da ga pripremi, pa da ovaj ima dan da se ljuti, pa da se drugi dan ohladi, da mu selektor objasni koliko je važan i koliko će značiti kad uđe u igru i onda sve bude u redu. Ovako kao sa Tadićem se jednostavno ne radi - zaključio je Stojić.

Ranko Stojić (desno)
Ranko Stojić (desno)foto: Saša Pavlić Koky

Još radikalniji bio je bivši fudbaler Nikola Petković.

- Loš rezultat je proizvod loše atmosfere za koju je najviše zaslužan selektor. Vidim da on želi da ostane i da nastavi da uništava srpski fudbal i dok se to ne promeni neće nam biti bolje. Došlo je do raskola između selektora i igrača, jer kad se reprezentacija kvalifikovala na Svetsko i na Evropsko prvenstvo, retorika je da je on bio zaslužan, a kad je tamo napravljen loš rezultat, retorika je da su igrači krivi - kaže Petković.

Nikola Petković u dresu Crvene zvezde (desno) na večitom derbiju
Nikola Petković u dresu Crvene zvezde (desno) na večitom derbijufoto: Starsport©

Povukao je paralelu između Piksija i ostalih selektora.

- Razlika između nas i reprezentacija sličnih nama koje su napravile rezultat je što one imaju ozbiljne selektore, ljude koji su došli da što bolje odrade posao i naprave rezultat. Pomisliće neko da imam nešto lično protiv Piksija, ali to prosto nije tako. Samo ne mislim da je u redu da cela zemlja pati, jer je jedan čovek rešio da se samoreklamira i leči igračke komplekse, pošto nije napravio karijeru kakvu je mogao - zaključio je Petković.

Bonus video:

02:45

Piksi: Ne držim se kao pijan plota

(Espreso/Informer/J.N/Preneo:V.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.